Igiena dentară în România

Doar 37% dintre adulți se spală zilnic pe dinți. Această cifră arată nivelul de educație pe partea de sănătată

. Conștientizarea pericolului la care se expun acele persoane care nu au o igienă orală adecvată, ar schimba aceste cifre. În România statul pune un efort minim pe educare în acest sector, dar cel mai important, nu are o asigurare medicală adecvată la nevoile populației.

Chirurgie dentara - examinare

Românii ajung târziu la medicul dentist și ca și stat, suntem deficitari la igiena dentară în raport cu alte țări din UE. Conform raportului INS (Institutul Național de Statistică) 18% dintre cei chestionați nu au fost la dentist de mai bine de 5 ani și doar 37% au fost la control în ultimele 6 luni. Unii pun pe seama lipsei de timp, iar alții se scuză că au uitat.

Noile softuri utilizate de către cabinetele stomatologice Dentapoint, la 6 luni de la ultima vizită la medicul stomatolog, trimit un mesaj SMS prin care reamintește pecienților controlul periodic la fiecare 6 luni. Cu ajutorul acestor mesaje, s-a reusit creșterea procentajului persoanelor care se programează pentru un control. Astfel la acești pacienți se pot preîntâmpina problemele dentare.

Dar să ne uităm pe cifre din raportul INS:

Frecvența igienei dentare la adulți:

  • 37% se spală zilnic pe dinți
  • 44% se spală de două ori pe zi
  • 12% după fiecare masă
  • 2% niciodată

Perioada de igienizare a danturii:

  • 44% se spală dimineața
  • 4% la prânz
  • 41% seara
Stomatologie Tg Mures - Consultatie de specialitate

Din doua studii realizate in 2011, unul de Synovate și unul de Wrigley, a reieșit că un român folosește mai puțin de doua tuburi de pastă de dinți pe an. Asta înseamnă că folosim în medie 125 de mililitri de pastă de dinți, față de 600 cât am consuma dacă ne-am spăla de doua ori pe zi. Mai mult, arată datele, schimbăm periuța o dată la trei ani, deși ea trebuie înlocuită odată la trei luni.

Printre motivele invocate drept scuze se enumeră lipsa timpului și absența unui spațiu adecvat acestei activități. “Sondajul arată că foarte multe persoane, chiar și din mediul urban, nu au o igienă orală corespunzătoare și nu practică ritualul corect de curățare și îngrijire a dinților: dimineața, seara, dar și pe parcursul zilei”, explică Adela Avram, reprezentant al companiei care a realizat studiul.

Cum arată dantura românilor o arată statistica:

Durere dentara post

– peste 90 % din populatie sufera de o afectiune dentara.
– 72 % dintre noi avem carii,
– 58% tartru,
– 23% carii la radacina dintilor,
– 37% pete pe dinti,
– 57% din populatie nu are o respiratie sanatoasa.