Evaluarea afecțiunilor gingivale

Afecțiunile gingivale denumite și parodontoza, pot avea efecte iremediabile pe termen lung. Stabilirea tratamentului și prezența parodontozei se realizează de medici specialiști în acest domeniu.

Totusi, pacienții pot observa unele semne ale acestei afecțiuni ce ar putea determina ca pacientul să viziteze un medic specialist pentru a preîntâmpina agravarea bolii și pentru a minimiza intervențiile necesare.

  • SÂNGERAREA GINGIILOR

  • RESPIRAȚIA URÂT MIROSITOARE

  • GINGII INFLAMATE

  • RETRACȚIE GINGIVALĂ

  • PIERDEREA DINȚILOR

SÂNGERAREA GINGIILOR

Gingiile sănătoase nu sângerează. Așadar, dacă observi sânge în timpul periajului, acesta ar putea fi un semn al afecțiunii gingivale.

Sângerarea gingivală poate fi cauzată de placa bacteriană, o peliculă de bacterii care se acumulează în permanență în jurul, pe și între dinții tăi. Dacă aceste bacterii nu sunt îndepărtate, ele pot cauza iritație și sângerare gingivală. Dacă scuipi sânge în timpul periajului dentar, acesta poate fi un semn al afecțiunii gingivale și, netratat, ar putea duce în timp la pierderea dinților.

RESPIRAȚIA URÂT MIROSITOARE

Respirația urât mirositoare, sau halena, are numeroase cauze, dar ar putea fi și un semn că suferi de afecțiunea gingivală.
Acumularea de placă bacteriană reprezintă una din cauzele principale ale sângerării gingivale și poate cauza și respirația urât mirositoare. Pe măsură ce placa bacteriană descompune alimentele în interiorul cavității bucale, ea poate elibera gaze cu miros neplăcut. Acest lucru provoacă o respirație urât mirositoare, care poate fi o problemă jenantă, dar și o manifestare precoce a afecțiunii gingivale.

GINGII INFLAMATE

Gingiile inflamate pot părea roșii și tumefiate și pot fi o manifestare precoce a afecțiunii gingivale.
Cea mai frecventă cauză a gingiilor inflamate este placa bacteriană care se acumulează pe, în jurul și între dinții tăi. Dacă bacteriile nu sunt îndepărtate, de obicei prin periaj, acestea pot cauza inflamarea gingiilor în jurul dintelui. Inflamația se poate extinde la alveola dentară care menține dintele sau poate duce chiar la afecțiune gingivală gravă.

RETRACȚIE GINGIVALĂ

Retracția gingivală presupune retragerea gingiilor de pe dinți. Dacă nu este tratată, ea poate duce la expunerea rădăcinilor dinților.
Unul din primele semne ale retracției gingivale ar putea fi creșterea sensibilității dentare, dar ai putea observa și că un dinte pare mai lung decât ar trebui sau că gingiile arată sau se simt diferit. Deși este o problemă dentară frecventă, retracția gingivală nu trebuie ignorată, deoarece ar putea fi un semn al afecțiunii gingivale.

PIERDEREA DINȚILOR

Pierderea dinților poate fi cauzată de una din cele mai grave forme ale afecțiunii gingivale, numită parodontită.

Parodontita este o infecție a țesuturilor, ligamentelor și oaselor ce îți înconjoară și susțin dinții. Poate apărea atunci când simptomele, precum sângerarea gingivală ca urmare a gingivitei, sunt lăsate netratate. Parodontita este ireversibilă și poate duce la pierderea dinților, motiv pentru care este foarte important să tratezi simptomele precoce, pentru a nu ajunge în această situație.

Articol preluat partial de pe www.paradontax.ro