Blog

SARS-CoV-2 infecție, reinfecție și imunitate: Ce spun cercetătorii?

Persoana bolnava 320 min

HARLOW, Marea Britanie: Acum, când avem deja răspuns la multe întrebări legate de COVID-19, inclusiv simptomele, riscurile și timpul de recuperare, cercetătorii se confruntă cu o nouă dilemă: reinfecția și imunitatea SARS-CoV-2. Deși neobișnuit, este evident că apar reinfectări, într-un studiu recent, cercetătorii au studiat dacă indivizii care s-au recuperat din COVID-19 sunt protejați de infecțiile viitoare. Constatările au sugerat că infecțiile din trecut pot oferi imunitate naturală și că imunitatea menționată este eficientă timp de aproximativ jumătate de an după infecția inițială.

BioNTech 1 lr min
În ceea ce este considerat a fi cel mai mare studiu privind reinfecția SARS-CoV-2, cercetătorii din Marea Britanie au recrutat 6.614 lucrători din domeniul sănătății. Ei au primit SARS-CoV-2 reacție în lanț polimerază și teste de anticorpi la fiecare două până la patru săptămâni și au completat chestionare privind simptomele și expunerile lor la fiecare două săptămâni. Cercetătorii au descoperit că aproximativ 83% dintre participanții care au avut un istoric anterior de infecție cu SARS-CoV-2 au prezentat un risc mai mic de a fi reinfectați cu virusul și că imunitatea lor a durat cel puțin cinci luni după infecția primară. Cu toate acestea, cercetătorii nu exclud posibilitatea ca cei infectați anterior să poată transporta și transmite virusul.

Sick person min

„Acest studiu ne-a oferit cea mai clară imagine de până acum a naturii protecției anticorpilor împotriva COVID-19, dar este esențial ca oamenii să nu înțeleagă greșit aceste descoperiri timpurii”, a spus autorul principal Dr Susan Hopkins, consilier medical senior la Public Health England, în o declarație. „Știm acum că majoritatea celor care au avut virusul și au dezvoltat anticorpi sunt protejați de reinfecție, dar acest lucru nu este total și nu știm încă cât durează protecția. În mod crucial, credem că oamenii ar putea încă să transmită virusul ”, a continuat ea.
Comentând studiul, Dr. Jonathan P. Stoye, virolog la Institutul Francis Crick din Londra, a declarat pentru Dental Tribune International (DTI): „Știm din studiul SIREN [Evaluarea imunității și reinfecției SARS-CoV-2], studiu efectuat asupra lucrătorilor din domeniul sănătății din Marea Britanie, că infecția are ca rezultat un anumit grad de protecție, dar că reinfecția poate apărea în unele cazuri. Se pare că reinfecția, de obicei, dar nu întotdeauna, dă simptome mai ușoare, probabil ca urmare a răspunsului imun la infecția inițială. ”

Dar ce se știe despre noua tulpină apărută în Marea Britanie? Află aici.

Sursa: Dental Tribune International ( https://www.dental-tribune.com/news/sars-cov-2-infection-reinfection-and-immunity-what-researchers-say/ )

Studiul amintit in acest articol il puteti vizualiza aici: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.01.13.21249642v1