Procedurile dentare prezintă un risc scăzut de transmitere cu aerosoli a SARS-CoV-2

Stomatologia si expunerea la virusul Covid

BRISTOL, Marea Britanie: Cel mai mare studiu realizat până în prezent, măsurând în mod specific generarea de aerosoli în mediile dentare a constatat că multe proceduri obișnuite au produs volume neglijabile de aerosoli. Studiul nu a fost încă evaluat de către colegi; cu toate acestea, conform autorilor, constatările susțin îndrumările actuale care consideră că multe proceduri dentare prezintă un risc scăzut de transmitere a SARS-CoV-2 și sugerează că nivelul de risc asociat cu utilizarea instrumentelor cu ultrasunete ar putea fi degradat.

Studiul condus de cercetători de la Universitatea din Bristol, a subliniat că clasificarea existentă a procedurilor dentare ca având un risc ridicat sau scăzut de transmitere a aerosolilor sa bazat pe dovezile limitate care fuseseră disponibile în primele luni ale pandemiei.

„O provocare în cercetarea aerosolilor este separarea acestui aerosol contaminat salivar de sursa instrumentului contaminat non-salivar”, au scris autorii. Aceștia au explicat că există trei surse posibile de aerosoli în timpul procedurilor dentare și că nu se consideră că toate prezintă un risc de transmitere a SARS-CoV-2. Aerosolul generat de pacient – de exemplu, în timpul vorbirii sau tusei – poate fi infecțios, aerosolul generat de instrumentele dentare nu este considerat infecțios, iar aerosolul contaminat cu saliva generat de utilizarea unui instrument în gura unui pacient infectat fii infecțios.

Studiul a vizat cuantificarea concentrației de aerosoli produsă în timpul unei game de proceduri dentare și, acolo unde a fost detectat, separarea aerosolului contaminat cu saliva de cel provenit de la un instrument care nu este contaminat cu salivă.

Un total de 41 de pacienți au fost supuși a 15 proceduri ortodontice și parodontale, orale diferite, iar aceștia au fost capturați utilizând protocoale marcate cu timp. Nu a fost detectat niciun aerosol în nouă din cele 41 de proceduri și doar șase proceduri au generat un volum de aerosol care a fost detectabil peste nivelurile de fond. „Examinare cu sondă dentară, scalare a mâinilor, livrare anestezică locală, extracție de rutină (cu forceps și / sau elevator), ridicarea clapetei țesuturilor moi, îndepărtarea suportului ortodontic, prelevarea amprentei de alginat, doar apă trei în unu și sutura nu generează aerosoli detectabili și nu par să prezinte un risc de transmitere a aerosolilor ”, se citea în studiu.

A continuat: „Pentru celelalte șase proceduri în care s-a detectat aerosol, procentul din timpul total al procedurii în care s-a observat aerosolul a fost de 12,7% pentru scalarea cu ultrasunete, 19,9% doar pentru aerul trei în unu, 42,9% pentru trei în unu aer + apă, 28,6% pentru forajul de mare viteză, 32,9% pentru forajul cu viteză mică și 35,8% pentru forajul chirurgical. ”

„[Alte] proceduri, cum ar fi scalarea cu ultrasunete, nu par să genereze aerosoli suplimentari peste cei ai instrumentului în sine și nu cresc riscul pentru stomatologi” – Dr. Mark Gormley, Universitatea din Bristol

Un comunicat de presă al Universității din Bristol a explicat că autorii au descoperit că un instrument cu ultrasunete a produs un volum de aerosoli semnificativ mai mic decât un burghiu dentar de mare viteză, în ciuda celor două instrumente care necesită în prezent aceleași precauții. „De asemenea, aerosolul produs în timpul procedurii de scalare cu ultrasunete a fost în concordanță cu aerosolul curat produs de instrumentul în sine și nu a arătat că este produs aerosol suplimentar care ar putea răspândi COVID-19.”

Dr. Tom Dudding, primul autor al studiului și stagiarul specializat în stomatologie restaurativă la Școala Dentală Bristol de la Universitatea din Bristol, a declarat în comunicatul de presă: „Studiul nostru confirmă o mare parte din îndrumările referitoare la procedurile dentare considerate ca fiind un risc scăzut de răspândire a COVID -19 este corect, dar sugerează că instrumentul cu ultrasunete ar putea fi văzut ca un risc mai mic decât este în prezent. ”

Dudding a adăugat că rezultatele studiului ar putea pleda pentru o reducere a măsurilor de precauție care au fost puse în aplicare în timpul pandemiei și, prin urmare, ar permite extinderea terapiei dentare. Dudding a evidențiat aceste măsuri de precauție, incluzând perioadele de vegetație și echipamentele de protecție personală suplimentare.

Dr. Mark Gormley, autor principal al studiului și lector senior consultant la Bristol Dental School, a spus: „[Alte] proceduri, cum ar fi scalarea cu ultrasunete, nu par să genereze aerosoli suplimentari peste cei ai instrumentului în sine și nu cresc risc pentru stomatologi, în raport cu riscul de a fi lângă pacient. ”

Studiul, intitulat „A clinical observational analysis of aerosol emissions from dental procedures”, a fost publicat online pe 12 iunie 2021 pe medRxiv.org.

Articol preluat de pe platforma de informare medicala Dental Tribune. Toate drepturile rezervate Dental Tribune.