Sigilarea dintilor

Stomatologie Tg Mures - Sigilare dinti copii

Sigilarea dintilor este o bariera eficienta impotriva cariilor. Acesta este o metoda actuala si foarte eficienta pentru prevenirea cariilor mai ales la copii, dar nu numai. Tinand cont ca aceasta aplicare nu este asociata cu nici o senzatie neplacuta, este aleasa de foarte multi parinti.

Sigilarea dintilor mures 2018

Pasta de dinti, ata dentara, apa de gura fac deja parte din viata noastra de zi cu zi, dar fluorul si sigilarile dentare pot fi in continuare considerate cele mai folositoare “unelte” pe care le avem la indemana pentru prevenirea cariilor dentare. Dentistii stiu cat de important este aportul de fluor in mentinerea unei danturi sanatoase. In plus, de mai bine de 30 de ani, sigilarile dentare s-au dovedit a fi cea o metoda eficienta de protectie impotriva cariilor.

Cariile dentare reprezinta o problema inca de la cele mai fragede varste. Ele afecteaza aproximativ o cincime din copiii cu varste intre doi si patru ani, mai mult de jumate din copiii de opt ani si peste trei sferturi din adolescenti.

Ce sunt sigilarile dentare?
Sigilarea este o masura de prevenire a formarii cariilor pe suprafetele dentare ce prezinta santuri, adica molarii si premolarii. In mod natural saliva protejeaza suprafetele dentare netede de alimente acide sau lipicioase, insa nu spala si suparafetele cu santuri si fisuri. Deci dintii care contin aceste santuri (molarii de 6 si 12 ani si premolarii) au riscul cel mai ridicat de a forma carii dentare de la varste fragede, explica dr. Raluca Baba, medic specialist stomatolog.
Pricipalii dinti care beneficiaza de aceste sigilari sunt molarii si premolarii pe masura ce erup, dar si si alti dinti care prezinta santuri sau gropite retentive pe suprafata lor si care prezinta acelasi risc de a forma carii. Adresati-va medicului pedodont pentru o evaluare amanuntita, situatia dentara a fiecarui copil fiind unica.

O sa ma doara?
Sigilarea dentara se realizeaza cu ajutorul unui lichid rasinos care se aplica pe suprafeta dintelui si care umple lacasurile si adanciturile dintre dinti. Rasina se intareste complet iar imperfectiunile smaltului sunt astupate. Masura impiedica depunerile de mancare si bacteriile sa patrunda in aceste spatii retentive si mult mai greu de accesat cu periuta.
Procedura prin care sunt aplicate sigilarile nu afecteaza structura dintelui, nu presupune anestezie si nu impune folosirea frezei. Interventia este usoara si de scurta durata. Dupa ce dintele este curatat, se aplica un gel special pe suprafata dentara, care este lasat sa actioneze cateva minute, apoi dintele este curatat si uscat. Urmeaza acoperirea dintelui cu materialul protector care se intareste in aproximativ un minut.
Sigilarile nu modifica aspectul dintilor. In mod normal substanta protectoare este transparenta sau de culoare alba si nu sunt observabile decat daca dintele este privit de aproape, cu atentie.
Materialul de sigilare se mentine pentru aproximativ doi ani, timp in care asigura o protectie impotriva cariei dentare. Eficienta sigilarii este data si de respectarea de catre pacient a masurilor de igienizare, efectuarea unui periaj optim. Se recomanda controale periodice si refacerea sigilarii la nevoie.

Sigilarea dintilor
Sigilarea dintilor

Sigilarile nu sunt suficiente pentru protejarea completa a danturii
Sigilarile dentare sunt doar o parte din masurile de prevenire a cariilor dentare. Un program complet de preventie inseamna:
periaj dentar corect;
folosirea atei dentare;
folosirea fluorului dupa schema indicata de medicul stomatolog;
controale periodice la medicul stomatolog (o data la sase luni);
ortodontie;
tratamente dentare preventive;
alimentatie sanatoasa.

Articol preluat de pe medlive.hotnews.ro