Ce este detartrajul si periajul profesional ?

Deși mulți nu conștientizează, afecțiunea gingivală este adesea cauzată de depunerile de placă bacteriană. Cea mai bună modalitate de a le îndepărta este prin periaj zilnic de două ori pe zi. Din păcate România nu are un sistem de monitorizare a sănătății orale care colectează date în mod regulat, dar studiile desfăşurate în special în şcoli confirmă amploarea problemei şi necesitatea intervenţiilor continue şi susţinute.

O mare parte a populației nu respectă recomandările specialiștilor cu privire la igiena orală, lucru ce ne pune fruntaș în europa la problemele dentare.

Însă oricât de bine ai curăța dinții, întotdeauna vor rămâne zone greu accesibile, pe care e dificil să le menții curate. În zonele respective, placa bacteriană se poate acumula și, cu timpul, se poate mineraliza, formând depuneri dure, numite tartru, care nu pot fi îndepărtate prin periaj obișnuit.

Dacă tartrul nu este îndepărtat, în jurul dintelui și, posibil, sub linia gingivală se poate aduna o cantitate mai mare de placă bacteriană, conducând la progresarea afecțiunii gingivale.

Pentru a reduce riscul de afecțiune gingivală sau pentru a opri agravarea acesteia, dentistul îți poate recomanda o curățare profesională a dinților, numită detartraj și periaj profesional, pentru a putea avea dinții cu adevărat curați.

Detartraj Stomatologie Tg Mures

La ce să te aștepți

Procedurile de detartraj și periaj profesional pot fi efectuate de către un medic dentist sau un igienist.
La prima etapă, de „detartraj”, se înlătură depunerile de placă bacteriană și tartru. Adesea se folosește mai întâi un aparat de detartraj cu ultrasunete pentru a îndepărta cea mai mare parte a tartrului, iar apoi se utilizează instrumente manuale speciale pentru a îndepărta cele mai persistente rămășițe de tartru.
Următorul pas constă în „lustruirea” dinților, ca aceștia să aibă o suprafață cât mai netedă. Deși în timpul lustruirii petele de pe dinți sunt înlăturate, aceștia devenind netezi și strălucitori, lustruirea nu este doar o procedură cosmetică. În timpul acestei proceduri sunt netezite micile imperfecțiuni și zone cu textura aspră de pe suprafața dinților, reducând tendința de aderare a plăcii bacteriene.
Dentistul te va sfătui cât de frecvent trebuie să mergi la detartraj și lustruire. Ține cont de faptul că procedura de curățare profesională este menită să completeze o rutină adecvată de igienă orală zilnică și nu trebuie să înlocuiască periajul de două ori pe zi cu o pastă de dinți cu fluor. Dentistul îți poate recomanda să utilizezi o pastă de dinți precum parodontax pentru a preveni depunerile de placă bacteriană între vizitele la cabinetul stomatologic.

Stomatologie Tg Mures - Consultatie de specialitate

Articol preluat de pe www.paradontax.ro