Cum reacționează dantura la variații de temperatură?
Majoritatea persoanelor au putut observa sensibilitatea danturii în cazul ceaiurilor fierbinți sau a băuturilor reci.
Dar ce se întâmplă? Oare putem dauna smalțul dentar?
În structura dentară, smalțul dinților este elementul exterior, stratul dur ce acoperă coroana dintelui. Gradul înalt de mineralizare al smalțului dentar depășește duritatea osului, constituind cea mai dură structură a organismului uman.
Mulți dintre noi știu că dulciurile, băuturile acidulate, și alimentele tari pot provoca daune danturii, dar puțini se gândesc cât de mult ne afectează dinții diferențele de temperatură, deși aproape zilnic mâncam supă caldă, bem un ceai fierbinte.
Cum reacționează dantura la variații de temperatură?
Modificări importante ale structurii dintelui apar și în cazul alternării consecutive cald-rece/rece-cald, deoarece straturile dintelui se contractă și se dilată brusc, ducând la apariția fisurilor în smalt. Acestea slăbesc rezistența dintelui, crescând riscul de fractura coronară.
Ce se întâmplă dacă apare fractura coronară?
Această fractură în momentul apariției nu este vizibil cu ochiul liber. Fisurile apărute pe zmalțul dintelui declanșează procese carioase care netratate pot provoca daune ireversibile dintelui.
Sfaturi pentru o dantură sănătoasă:
• Consumați alimentele și lichidele la temperaturi cât mai apropiate de cele normale, adică să nu depășească 45˚C sau să scadă sub 0˚C;
• Nu alternați consecutiv rece-cald/cald-rece;
• În perioadele geroase protejați dantura;
• Mergeți din 6 în 6 luni la o consultație stomatologică.
În cazul în care observați o sensibilitate crescută la variațiile de temperatură, nu ezitați să vizitați medicul stomatolog. O problemă tratată din timp reduce costul tratamentelor!