Menținerea sănătății orale bune poate reduce riscul de naștere prematură.

Pentru unele femei, modificările hormonale care apar din cauza sarcinii pot duce la probleme de sănătate orală, cum ar fi cariile dentare și boala parodontală. Un studiu recent publicat din Australia a încercat să investigheze dacă tratamentul gingivitei la viitoarele mame poate afecta rezultatele sarcinii. Cercetătorii au descoperit că ar putea ajuta la reducerea probabilității nașterii premature.

sanatatea orala si sarcina long

Potrivit echipei de cercetare – care sunt toate afiliate la Universitatea din Sydney – datele epidemiologice afirmă că peste 15% dintre bebelușii din întreaga lume se nasc cu greutate mică la naștere și aproape 11% se nasc prematur. Cercetările anterioare au arătat că răspunsurile inflamatorii în timpul sarcinii pot duce la rezultate adverse, inclusiv rate mai mari de morbiditate și mortalitate infantilă. O sursă potențială pentru această inflamație este boala parodontală, inclusiv gingivita. Spre deosebire de parodontoză, gingivita este considerată a fi reversibilă, așa că cercetătorii au investigat dacă tratamentul ei, împreună cu controale și curățenie stomatologică regulată, ar putea reduce rezultatele negative ale sarcinii.

„Datorită modificărilor hormonale din timpul sarcinii, femeile însărcinate sunt susceptibile la gingivita, cu 60% până la 75% afectate”, Prof. Jörg Eberhard, director de sănătate orală pe durata vieții la Universitatea din Sydney și coautor al studiului. studiu, a spus într-un comunicat de presă.

El a adăugat: „Infecția orală poate avea efecte sistemice în organism. Gingivita eliberează markeri inflamatori și bacterii în fluxul sanguin sistemic, care pot ajunge la placentă și pot induce rezultate slabe în sarcină, cum ar fi nașterea prematură.”

Tratamentul poate limita complicațiile la naștere

Pentru a investiga dacă tratamentul gingivitei în timpul sarcinii afectează rezultatele sarcinii, cercetătorii au efectuat o revizuire sistematică și o meta-analiză a trei studii clinice randomizate cu 1.031 de participanți în total. Analiza lor a datelor a constatat că, lăsat netratat, orice nivel de inflamație în cavitatea bucală a avut un efect dăunător asupra rezultatelor sarcinii. În schimb, dacă gingivita unei viitoare mame a fost tratată, riscul ca bebelușul ei să se nască prematur a fost redus cu aproximativ 44%. Tratamentul a fost asociat și cu o greutate la naștere crescută în medie cu 100 g.

„Aceste constatări se adaugă la noua atenție asupra impactului sănătății orale bune asupra sănătății generale, în special în cazul femeilor însărcinate”, a comentat dr. Quynh-Anh Le, autorul principal al studiului și student postuniversitar la Școala de Stomatologie.

„Este important ca femeile și furnizorii de servicii de sănătate din întreaga lume să știe că a avea grijă de igiena orală nu este doar pentru sănătatea mamei, ci și pentru copilul ei. Controalele dentare regulate, curățarea dentară și tratamentul oricărei inflamații a gingiilor ar trebui să fie o parte vitală a îngrijirii sarcinii pentru toate femeile”, a spus ea.

„Un control stomatologic și o curățare la fiecare șase luni ar trebui să prevină și să trateze orice inflamație a gingiilor”, a menționat prof. Eberhard, adăugând într-un interviu pentru Nine News că aceste servicii ar trebui oferite gratuit femeilor însărcinate.

sanatatea orala si sarcina

Studiul, intitulat „Does treatment of gingivitis during pregnancy improve pregnancy outcomes? A systematic review and meta-analysis”, a fost publicată online pe 7 ianuarie 2021 în Journal of Oral Health and Preventive Dentistry. Articol de Brendan Day, Dental Tribune International