Ortodonție

Ortodontie Tg Mures

Ce este ortodonția?

Ortodonţia este o specializare a medicinei dentare care se ocupă de corectarea anomaliilor dentomaxilare. Dinţii strâmbi sau care nu sunt aliniaţi corect sunt mai greu de întreţinut, pot fi pierduţi mai devreme datorită carierii şi parodontopatiei, şi obligă muşchii la un efort suplimentar, ce poate duce la dureri de cap, disfuncţia ATM şi dureri la nivelul gâtului, umărului şi spatelui. Un alt dezavantaj este aspectul inestetic al dinţilor strâmbi sau nealiniaţi corect.

Avantajele ortodonției

Avantajele tratamentului ortodontic includ o mai bună sănătate orală, un aspect mai plăcut şi o durabilitate mai mare a dinţilor. Un zambet placut si sanatos atrage privirea. Ofera succes si in crearea relatiilor si ofera incredere in sine. De obicei persoanelor feminine le plac barbatii care glumesc si zambesc mult.

Din cercetarile realizate in ultimii ani, s-a observat ca, cei cu un zambet placut si o dantura aliniata au avut rezultate mai bune la interviuri de angajare si la negocierile purtate. Astfel se creaza o legatura intre un zambet sanatos, placut si succesul in viata.

Ortodontie tg mures - aparat fix cu bracheti metalici

Cum aflu dacă am nevoie de tratament ortodontic?

Numai medicul dentist sau ortodont poate determina dacă aveţi nevoie de un tratament ortodontic. Pe baza unor instrumente de diagnostic care includ anamneza medicală şi dentară completă, un examen clinic, mulajul danturii şi radiografii şi fotografii speciale, medicul dentist sau ortodont decide dacă se recomandă tratamentul ortodontic şi elaborează un plan de tratament individual.

Dacă aveţi unul dintre următoarele semne, sunteţi un potenţial candidat pentru tratamentul ortodontic:

Supraocluzie verticală (overbite) – când dinţii frontali superiori ies cu mult în faţa celor inferiori
Ocluzia inversă (underbite) – un aspect de buldog, când dinţii frontali inferiori sunt ieşiţi mult în faţă, sau cei superiori sunt retraşi mult în spate
Ocluzie încrucişată – când dinţii superiori nu se potrivesc în faţă peste cei inferiori, la o muşcătură normală
Ocluzie deschisă – formarea unui spaţiu între suprafeţele ocluzale ale dinţilor frontali şi/sau laterali, atunci când muşcaţi pe dinţii posteriori
Malocluzie pe linia mediană – când centrul dinţilor frontali superiori nu se aliniază cu centrul dinţilor frontali inferiori
Dinţi distanţiali – spaţii interdentare sau „breşe edentate”, rezultat al lipsei dinţilor sau al dinţilor care nu umplu toată arcada
Înghesuire dentară – când există prea mulţi dinţi pentru a avea loc pe arcada dentară

La ce ajută tratamentul ortodontic?

Există multe tipuri de aparate atât fixe, cât şi mobile, pentru realinierea dinţilor, reantrenarea muşchilor şi influenţarea creşterii maxilarelor. Aparatele ortodontice funcţionează prin exercitarea unei presiuni uşoare asupra dinţilor şi maxilarelor. În funcţie de severitatea problemei dvs., medicul dentist va recomanda tipul de aparat corespunzător.

Tipuri de aparate ortodontice

Aparatele ortodontice fixe includ:
Aparate ortodontice clasice – sunt cele mai frecvente, formate din inele, sârme şi/sau bracketuri. Inelele se fixează în jurul dinţilor/dintelui şi servesc ca ancore pentru dispozitiv, iar bracketurile sunt în general fixate pe suprafaţa frontală a dintelui. Ligaturile de sârmă trec prin bracketuri şi sunt ataşate de inele. Strângerea ligaturilor de sârmă exercită presiune asupra dinţilor, făcându-i să migreze treptat în noua poziţie. Aparatele ortodontice se ajustează de obicei lunar pentru obţinerea rezultatelor dorite, iar purtarea lor poate dura între câteva luni şi câţiva ani. În prezent, aparatele ortodontice sunt mai puţin voluminoase, mai uşoare şi conţin mult mai puţin metal decât în trecut. Pentru copii se găsesc în culori vii, în timp ce adulţii preferă variantele transparente, invizibile.
Aparate ortodontice fixe speciale – utilizate pentru controlul sugerii policelui sau al protruziei limbii, acestea sunt fixate pe dinţi cu inele.
Menţinătoare de spaţiu fixe – în cazul pierderii premature a unui dinte de lapte, se foloseşte un menţinător de spaţiu pentru a ţine edentaţia deschisă până la eruperea dintelui permanent. Pe unul din dinţii care încadrează breşa edentată se fixează un inel, de la care se extinde o sârmă către celălalt dinte învecinat breşei.

Aparatele ortodontice mobile includ:
Gutiere – alternativă a aparatelor ortodontice clasice pentru adulţi, gutierele în serie sunt recomandate din ce în ce mai frecvent de un mare număr de ortodonţi, pentru realinierea dinţilor în acelaşi mod în care acţionează şi aparatele, însă fără sârme şi bracketuri metalice. Gutierele sunt practic invizibile şi se scot în timpul mesei, periajului şi folosirii aţei dentare.
Menţinătoare de spaţiu mobile – acţionează la fel ca şi menţinătoarele de spaţiu fixe. Acestea sunt executate dintr-o bază acrilică ce se mulează pe maxilar, fiind formate din ligaturi de sârmă sau din plastic fixate între dinţi, pentru menţinerea spaţiului deschis dintre aceştia.
Aparate pentru repoziţionarea maxilarului – numite şi „şine”, acestea se poartă pe maxilar sau mandibulă, pentru a obişnui maxilarele să se închidă într-o poziţie mai favorabilă. Se folosesc în disfuncţia articulaţiei temporomandibulare (ATM).
Scuturi labiale/vestibulare – se interpun între buze/obraji şi dinţi. Muşchii buzelor şi obrajilor pot exercita presiune asupra dinţilor, de aceea se folosesc aceste „amortizoare” pentru a le detensiona.
Arc transpalatinal – un dispozitiv utilizat pentru lărgirea arcadei maxilarului. Acesta constă dintr-o placă de plastic fixată pe vălul palatin. Presiunea exterioară exercitată de placă prin strângerea unor şuruburi forţează articulaţiile osoase ale palatului să se distanţeze, lărgind bolta palatină.
Aparate de contenţie mobile se poartă fixate pe vălul palatin, pentru a preveni migrarea dinţilor înapoi în poziţia iniţială. Acestea pot fi modificate pentru a folosi la prevenirea sugerii policelui.
Dispozitive cranio-cervicale de tracţiune – acestea au o chingă în jurul gâtului, ataşată în faţă de un arc facial extraoral metalic. Dispozitivul cranio-cervical de tracţiune încetineşte creşterea maxilarului superior şi ţine pe loc dinţii posteriori, în timp ce dinţii frontali sunt traşi înapoi.
Toate cazurile sunt tratate individual și studiate cu atenție.

Programare la medicul specialist ortodont

Sunați acum pentru o programare la Cabinetul Stomatologic DentaPoint din Targu Mures pentru a vedea dacă aveți nevoie de un aparat dentar și pentru stabilirea unei diagnoze.
Dr. Bud Anamaria – Medic Specialist Ortonție – Cabinet Stomatologic DentaPoint Targu Mures – Departament Ortodonție.
Pentru programări, informații suplimentare sau ofertă, sunați la numărul unic: 0759660066 sau puteți face programarea on-line pe linkul de mai jos

Întrebări frecvente:

Se poate pune la orice vârstă aparat dentar? Indiferent de vârstă, necesitatea aparatului dentar este stabilit de medicul specialist ortodont.

Se va vedea aparatul dentar? Sunt aparate care au culoarea dinților și astfel nu ies în evidență. Eficienta aparatelor dentare este și în funcție de materialele din care sunt concepute.

Cât timp se ține aparatul dentar? Aparatul dentar se dă jos după obținerea rezultatelor dorite. Acesta poate să dureze de la 1 până la 1.5 ani. Pot să fie și excepții.

După ce am dat jos aparatul mai am ceva de făcut? După ce se termină tratamentul cu aparatul dentar, pentru stabilizare și pentru osificare în poziția finală, pacientul va utiliza noaptea gutieră de contenție.