Radiografie dentara

Atunci când vizitați medicul dentist, acesta poate să vă solicite radiografie dentară pentru a evalua starea dintelui și a țesutului osos din jurul acestuia. Radiografiile dentare sunt instrumente esențiale în diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor dentare și orale, și sunt recomandate într-o varietate de situații.

Deși unii oameni se pot îngrijora cu privire la siguranța radiografiilor dentare, trebuie să știți că acestea nu mai sunt periculoase pentru sănătate cum erau mai demult. Tehnologia a evoluat foarte mult în ultimii ani, astfel încât dozele de radiații sunt mult mai mici decât în trecut. În plus, echipamentele moderne și tehniciile de radiografie dentară sunt proiectate pentru a minimiza expunerea la radiații.

Chirurgie dentara - examinare

Deși expunerea la radiații este minimă, trebuie să înțelegeți că beneficiile radiografiilor dentare depășesc cu mult riscurile asociate. Radiografiile pot ajuta la identificarea problemelor dentare care nu pot fi detectate prin examen fizic, cum ar fi cariile dentare, inflamația pulpei dentare sau afecțiunile parodontale. De asemenea, radiografiile pot ajuta medicul dentist să monitorizeze progresul unui tratament și să evalueze eficacitatea acestuia.

În general, radiografiile dentare sunt sigure și esențiale pentru menținerea unei sănătăți dentare bune. Dacă sunteți îngrijorat cu privire la expunerea la radiații, discutați cu medicul dentist despre tehnologiile moderne de radiografie și despre modul în care puteți reduce expunerea la radiații.

Dar radiografia dentară cât de periculoasăeste ?

La o radiografie retroalveolara doza efectiva de radiatii este in medie de 5 microsivert.
La o radiografie panoramica doza efectiva de radiatii este in medie de 30 microsivert.

Să comparăm doza de radiații la diferite investigații

  • Radiografie dentara – 0,005 mSv
  • Radiografie dentara panoramica – 0,03 mSv
  • Radiografie pulmonara – 0,1 mSv
  • Mamografie – 0,7 mSv
  • CT la cap – 2 mSv
  • CT toracic – 7 mSV
  • CT abdominal – 10 mSv

Se observă că cea mai mică radieție este în cazul radiografiei dentare.

Dar să vedem ce și cât radiază în jurul nostru:

Orice lucru care emite caldura radiaza energie.
Un lucru atat de banal precum o banana, reprezinta de fapt o buna sursa de radiatie. Doza de radiatie emisa de o banana este de 0,1 microsievert ori 0,0000001 sievert.
Cimentul este al doilea cel mai folosit material de pe Terra si contine elemente radioactive. In medie, absorbim circa 30 microsievert de radiatie, in fiecare an, din peretii cladirilor, drumuri si fundatiile cladirilor.
Apa conţine mici cantitati de material radioactiv. Cea mai importanta sursa de radiatie din apa este tritiul (un izotop radioactiv al hidrogenului), produs in urma coliziunii dintre moleculele de apa si razele cosmice. In medie, absorbim din apa bauta circa 50 microsievert intr-un an.
Tigarile sunt radioactive. In urma fumatului, se depune pe plamani plumb radioactiv, care este responsabil de o doza de radiatie de circa 160 microsievert.