Estetica dentara

În ziua de azi, estetica dentară reprezintă un domeniu foarte larg,  ceea ce permite ca fiecare subdomeniu al medicinei dentare să fie abordat pe partea de estetică.

Astfel, putem vorbi de chirurgie – implantologie estetică, de faţete sau coronane dentare, restaurări directe ale dinţilor foarte estetice, albiri dentare sau chiar de ortodonţie implicată în realizarea esteticii dentare.

În cadrul esteticii dentare, unul din aceste tratamente, poate chiar cel mai solicitat, este reprezentat de albirea dentară. Aceasta se poate realiza atât prin metode care nu necesită vizita la medicul dentist, cât şi prin proceduri mai speciale care se fac doar în cabinet. Astfel, există o varietate de geluri de albit, fie pentru uzul în cabinet, fie pentru acasă. De asemenea, pastele de dinţi au un rol foarte important în eliminarea petelor de suprafaţa ale dinţilor.

Rezultate estetice maxime se obţin însă cu ajutorul faţetelor dentare. Acestea reprezintă niste structuri ceramice foarte subţiri, care se lipesc adeziv de suprafaţa externă a dinţilor, modificând atat forma, culoarea, cât şi uşoarele deplasări ale dinţilor. În general, dinţii vizaţi sunt cei din faţă (frontalii).

O noutate în cadrul faţetelor o reprezintă cele “no prep”, când medicul nu şlefuieşte absolut deloc smalţul dinţilor, iar aceasta se lipeşte pur şi simplu de faţa externă.

217x217 DentalImplant

Implanturile dentare pot fi încadrate în zona estetică a medicinii dentare, mai ales când sunt aplicate în zona frontală. Prin tehnici chirurgicale moderne se pot modifica ţesuturile moi (gingia), astfel încât restaurarea să se încadreze perfect în cavitatea bucală.

Compozitele folosite în ziua de azi conferă medicului posibilitatea de a realiza restaurări directe cu rezultate deosebite, indiferent că vorbim de simple plombe sau de faţetări directe pe dinţi frontali. Atât paleta largă de nuanţe cât şi faptul că acestea au o translucenţă asemănătoare dinţilor naturali duc la o estetică ce tinde spre perfecţiune.