Care sunt beneficiile ortodontiei?

Orice persoana care se gandeste la un aparat ortodontic, isi pune cateva intrebari inainte sa se programeze la un consult de specialitate:

Oare imi trebuie un aparat ortodontic? De unde stiu ce fel de aparat dentar mi-ar fi potrivit? Cat dureaza un astfel de tratament? Ca castig din toate acestea? Ce pierd daca nu pun aparat ortodontic, desi este recomandat?

Alegerea de a urma un tratament ortodontic este o decizie grea pentru ca poate sa fie costisitoare, te constrange in anumite privinte, deoarece procesul poate fi lung, perioada in care porti un aparat dentar. Dar daca te uiti atent, obtii mult mai mult decat un beneficiu estetic deoarece dincolo de un zambet armonios, un aparat ortodontic pentru adulti iti poate aduce o calitate mai buna a vietii si asta, in multe privinte, prin reabilitarea si sustinerea sanatatii tale bucale.

Ortodontie Tg Mures

Printre beneficiile ortodontiei, enumeram:

 • Un zambet  frumos, mult mai atractiv
 • O mai buna functionalitate a dintilor si ocluziei
 • Creste increderii in sine si face socializarea mai usoara
 • Creste usurinta cu care se face periajul dintilor
 • O mai buna distributie a fortelor masticatorii si o uzura mai putin accentuata a dintilor
 • O sanatate imbunatatita  pe termen lung a dintilor si parodontiului
 • Ghidarea dintilor permanenti intr-o pozitie cat mai favorabila si naturala
 • Se reduce riscul traumatismelor la incisivii protrudati, prea mult inclinati spre in afara
 • Ajutor real in optimizarea altor tratamente odontale sau preprotetice, chirurgicale

O imagine de sine mai buna

Traim intr-o lume unde vedem numai zambete perfecte pe Instagram, Facebook sau TikTok. Inevitabil in subconstient ne comparam cu ce vedem si ce ne place. Zambetul si increderea in sine merg adesea mana in mana. Reabilitarea zambetului se afla in centrul primelor asteptari ale clientilor adulti atunci cand solicita tratament ortodontic. Este incontestabil ca a avea dintii bine aliniati ofera o imagine de sine mai buna si va fi cu atat mai important daca cineva duce o viata profesionala activa. Si in acest sens, a avea un zambet frumos in armonie cu chipul tau nu va avea doar greutate sociala, ci poate si reda increderea in sine.

Sanatate dentara si parodontala mai buna

Daca un zambet stralucitor da impresia de sanatate buna, un zambet reabilitat va fi o garantie a unei bune stari de sanatate, deoarece realinizand dintii, vei contribui si la pastrarea durabilitatii dintilor tai.

O dentitie nealiniata este mai favorabila cariilor si uzurii dintilor, dar si bolilor parodontale (ale oaselor si gingiilor) care devin mai frecvente odata cu varsta. S-a dovedit ca un bun echilibru ocluzal, asigurat de un aparat dentar adult, permite tesuturilor parodontale sa se adapteze mai bine la dinti, si deci sa stabilizeze evolutia bolii.

O calitate mai buna a vietii

Ingrijirea ortodontica poate imbunatati liniile faciale, de asemenea, problemele de mestecat si de vorbire induse de o ocluzie disfunctionala. Prin reechilibrarea malpozitiilor dentare, ele fac posibila si atenuarea sau chiar eradicarea stresului fiziologic pe care il induc, responsabil de diverse tulburari de la cefalee la dureri de maxilare, faciale, cervicale sau dorsale, inclusiv tinitus, ameteli si ticuri. Pe scurt, o realiniere a dintilor iti poate imbunatati semnificativ starea de bine si calitatea vietii.

Ortodontia nu este doar estetica

La orice varsta, nu impingi usa unui cabinet de ortodontie doar din motive estetice. Multe motive legate de sanatatea orala pot explica necesitatea tratamentului ortodontic. In special, poate ajuta la mentinerea dintilor slabiti sau la ameliorarea apneei de somn. De asemenea, tratamentul ortodontic poate ajuta la imbunatatirea digestiei, cand de exemplu mestecatul persoanei este dificil…

Nu ezita sa ceri un consult de specialitate pentru a vedea ce tip de tratament se potriveste situatiei tale si care ar fi costul unui astfel de tratament. Investitia pe care faci, o faci pe viata.

Bine de stiut: aceste aparate ortodontice nu sunt banale si trebuie efectuate de profesionistii din domeniul sanatatii bucale. Ai grija sa iti alegi cu atentie specialistul inainte de a incepe.

CARE SUNT SEMNELE CARE VA INDICA NECESITATEA PURTARII UNUI APARAT ORTODONTIC ?

 • Dintii frontali superiori protrudati excsiv, inclinati prea mult in fata comparativ ce cei inferiori (prodentie)
 • Dintii superiori ii acopera aproape sau de tot pe cei inferiori atunci cand muscati sau ii strangeti (supra-acoperire sau ocluzie adanca)
 • Dintii superiori sunt situati mai in spate sau inauntru fata de cei inferiori (ocluzie inversa)
 • Dintii de sus si cei de jos nu se inatalnesc, nu se ating unii cu altii rezultand o bresa atanci cand muscati (ocluzie deschisa)
 • Cand aveti dinti inghesuiti sau suprapusi si cand linia intericisiva de sus nu coincide cu cea de jos
 • Sugerea degetelor sau interpunerea limbii intre arcade la copii
 • Dificultati la masticatie
 • Dinti inegali sau cu spatieri mari interdentare
 • Dinti care lipsesc congenital, nu exista la inventar sau dinti supra-numerari (in plus fata de seria normala)
 • Dinti inclusi, care raman in os dupa ce perioada lor normala de eruptie a trecut; cel mai frecvent caninii superiori
 • Maxilarul inferior aluneca prea mult intr-o parte atunci cand muscati si strangeti dintii rezultand latero-deviatii mandibulare
 • Extractii vechi si necesitatea aplicarii unor lucrari protetice sau implanturi dentare iar dintii vecini bresei edentate s-au inclinat prea mult si nu mai exista spatiu suficient pentru lucrari
 • Pentru decompensare inaintea interventiilor chirurgicale de corectare a pozitiei maxilarelor in chirurgia ortognatica.