Boala paradontală crește riscul de boli cronice

Într-un studiu recent, cercetătorii de la Universitatea din Birmingham au examinat înregistrările pacienților cu antecedente de boală parodontală, inclusiv gingivita și parodontoza. Ei au raportat că boala parodontală este asociată cu boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, bolile cardiometabolice, bolile autoimune și sănătatea mintală. Studiul evidențiază importanța implementării abordărilor preventive pentru managementul bolii parodontale și necesitatea unei comunicări îmbunătățite între personalul medical și cel stomatologic pentru a minimiza riscul de apariție a bolii.

Detartraj Stomatologie Tg Mures

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat înregistrările a 64.379 de pacienți care aveau un istoric înregistrat de boală parodontală introdusă de medicul de familie, inclusiv 60.995 de pacienți cu gingivita și 3.384 cu parodontită. Înregistrările pacienților au fost apoi comparate cu cele ale a 251.161 de pacienți care nu aveau nicio înregistrare de boală parodontală pentru a stabili câți pacienți cu boală parodontală și câți pacienți fără boală parodontală dezvoltă boli cardiovasculare, tulburări cardiometabolice, afecțiuni autoimune și boli psihice, inclusiv depresie, anxietate și boli mintale grave, pe o medie de trei ani.

Boala parodontală și morbiditatea crescută a bolii cronice

Descoperirile au oferit date cruciale care au ajutat la confirmarea și consolidarea legăturii dintre boala parodontală și alte boli cronice, în special sănătatea mintală.

Conform constatărilor, pacienții care aveau un istoric înregistrat de boală parodontală la începutul studiului aveau aproape de două ori mai multe șanse de a dezvolta o sănătate mintală, la 37%. În plus, 33% dintre pacienți prezentau un risc crescut de a dezvolta boli autoimune, cu 18% mai multe șanse de a dezvolta boli cardiovasculare și cu 7% mai multe șanse de a avea o tulburare cardiometabolică. Dintre tulburările cardiometabolice, riscul de a dezvolta diabet de tip 2 a fost mult mai mare, la 26%.

Co-autorul, Dr. Joht Singh Chandan, profesor universitar în sănătate publică la Institutul de Cercetare în Sănătate Aplicată al Universității din Birmingham, a declarat într-un comunicat de presă: „Sănătatea orală precară este extrem de comună, atât aici, în Marea Britanie și la nivel global.” El a adăugat: „Când sănătatea orală proastă progresează, poate duce la o calitate a vieții redusă substanțial. Cu toate acestea, până acum, nu s-au știut multe despre asocierea dintre sănătatea orală precară și multe boli cronice, în special sănătatea mintală.”

Dr. Chandan a explicat în continuare că prevalența bolii parodontale este relativ mare, iar faptul că ar putea pune oamenii la un risc crescut de a dezvolta alte boli cronice poate prezenta o problemă majoră de sănătate publică.

Autor principal Prof. Krish Nirantharakumar de la Institutul de Cercetare Aplicată a Sănătății de la universitate mai sus menționată a remarcat că, în lumina constatărilor, există o nevoie puternică de a construi relații între echipele medicale și cele stomatologice: „O implicație importantă a constatărilor noastre este necesitatea unei comunicări eficiente între stomatologi și alți profesioniști din domeniul sănătății pentru a se asigura că pacienții obțin un plan de tratament eficient care vizează atât sănătatea orală, cât și cea generală, pentru a-și îmbunătăți sănătatea generală existentă și pentru a reduce riscul de îmbolnăvire viitoare.”Studiul este doar unul dintre multele care asociază boala parodontală cu alte boli, iar constatările întăresc importanța prevenirii, identificării precoce și a tratamentului parodontozei.

Boala parodontală ca factor de risc pentru artrită

Potrivit Global RA Network, peste 350 de milioane de oameni suferă de artrită la nivel global. Serviciul Național de Sănătate a declarat că, în Marea Britanie, peste zece milioane de oameni au artrită sau o afecțiune similară care afectează articulațiile și că osteoartrita și artrita reumatoidă sunt cele mai comune două tipuri de artrită din țară. După cum sa menționat anterior, o treime uimitoare dintre pacienții cu boală parodontală din studiu s-au dovedit a fi mai expuși riscului de a dezvolta artrită, o constatare care pare destul de alarmantă pentru doctorul Caroline Aylott, care este șef al departamentului de cercetare la Versus Artrita.

„Unele dintre cele mai mari provocări ale artritei, în special afecțiunile autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă (RA), care afectează 400.000 de oameni în Marea Britanie, este acela de a ști cine este mai expus riscului de a o dezvolta și de a găsi modalități de a o preveni”, a comentat ea. într-un comunicat de presă.

Potrivit dr. Aylott, studiile anterioare au descoperit că persoanele care suferă de RA aveau de patru ori mai multe șanse de a dezvolta boala parodontală în comparație cu persoanele care nu suferă de RA și că manifestările bolii erau adesea mai severe. Prin urmare, ea a sfătuit profesioniștilor din domeniul sănătății să caute îndeaproape semnele precoce ale bolii parodontale la pacienți și să ia în considerare o abordare holistică atunci când le tratează.

Studiul, intitulat „Burden of chronic diseases associated with periodontal diseases: a retrospective cohort study using UK primary care data”, a fost publicat online pe 19 decembrie 2021 în BMJ Open.

articol preluat de pe Dental Tribune